Dagens ord!

Kraków  -   [Kroke]   -   קראׇקע


Lomir forn kein Kroke! - Låt oss fara till Kraków!

Judisk Kulturfestival i Kraków!

Vill du uppleva en fantastisk vecka eller två i sommar. Åk till den judiska kulturfestivalen i Kraków, eller Kroke, som det heter på jiddisch. I år hålls den för nittonde gången, mellan den 27:e juni till den 5:e juli.

Festivalen började en gång i väldigt blygsam skala, men har numera svällt och utvecklats. Det lär vara den största judiska kulturfestivalen i världen.

 

Du kan välja mellan att vara en aktiv eller passiv kulturkonsument - eller varför inte växla mellan bådadera. Aktiv på så sätt, att du kan deltaga i en hel hop av spännande workshops såsom: chassidisk dans, sjunga jiddisch- eller chassidiska sånger, spela trumma, laga judisk mat m.m. För att inte tala om alla guidade rundvandringar, som man ger i denna förut judiska stadsdel “Kazimierz”. Om du vill, kan du åka med på en shtetl-tur, då man besöker fem forna shtetlach i närheten av Kròke.

 

Väljer du att vara en mer passiv deltagare, blir du “matad” med inspirerande föredrag, filmer, utställningar, teater och en otrolig mängd av underbar musik.

Kazimierz är i sig en intressant plats att befinna sig på, fylld av historia och atmosfär. Från att ha varit en ganska sliten och försummad stadsdel, håller man nu på, att med varsam hand, restaurera de vackra, gamla husen. Idag anses det nog litet chict eller hippt att bo här.

 

- Ja, stadsdelen håller på att genomgå en gentrifiering, som på så många andra håll här i världen - på gott och ont. Personligen, tycker jag, att man nästan kan se på husen, att de ropar efter sin forna befolkning, dvs. ättlingar till de som överlevde, vilka man kan förmoda inte var så många.

Granne med Kazimierz ligger floden Wisla - kanske man fångade sin karp här till “gefillte fish” om man inte köpte den på marknaden förstås.

 

Litet kuriosa: “Kändisar” som bott i kvarteret: Heléna Rubinstein, Mordechai Gebirtig, Moses Isserles, Nathan Spira. Vet du inte vilka de är? Bara att slå upp!

 

Ja, åk till Kroke i år och låt dig berikas.

 

Du kan läsa hela festivalprogrammet på: www.jewishfestival.pl

 

 

Gästskribent: Iréne Chmielnik 


Dagens ord!

katt  -   [kats]   -   קאַץ


Dortn ligt a kats - Där borta ligger en katt

Uppslagshjälp via wikipedia - vikipedie

Man kan använda wikipedia och vikipedie som något av en ordbok. Om man söker ett ord på jiddisch kan man söka upp det i den svenska wikin (eller den engelska om man föredrar det) och sedan byta språk till jiddisch.

Här kommer ett exempel:
  1. Du undrar vad häst heter på jiddisch.
  2. Du skriver in ordet häst i sökrutan på svenska wikipedia och trycker 'Gå till' och kommer till sidan om ordet häst.
  3. Du byter nu wiki genom att trycka på jiddisch i kolumnen 'på andra språk' till vänster. Det står skrivet på jiddisch och ser ut så här: ייִדיש
  4. Du är nu på motsvarande sida på jiddisch och ser att häst heter פערד

Här måste man, som du märker, kunna alfabetet för vikipedie är inte transkriberat... פערד  blir blir ferd när man transkriberar det.

Och till sist: På detta vis lyckades jag i efterhand slå upp ordet bakpulver :)


Postat av: Linda Gordon

wikipedia - [vikipedie] - וויקיפעדיע

Wikipedia är ju ett populärt 'uppslagsverk' på nätet. Systemet bygger på principen att alla ska hjälpas åt att lägga ut information. Alla kan alltså skriva en wikipediaartikel eller redigera de artiklar som redan finns. Just av den anledningen bör informationen från wikipedia betraktas med vaksamma ögon i vetenskapliga sammanhang. Icke desto mindre tycker jag att projektetidén som bygger på samarbete är mycket trevlig.

Wikipedia finns på många språk varav jag själv är mest bekant med den engelska och svenska varianten. För en tid sedan gjorde jag dock den ny bekantskap: vikipedie!

Denna wikipedia på jiddisch är en relativt liten wiki med ca 6000 artiklar. (Den svenska har drygt 300 000 artiklar och den engelska har över 2,5 miljoner...) Antalet artiklar beror på hur många som är intresserade av att delta i arbetet med wikin. Förhoppningsvis ökar både antalet artiklar och antalet artikelskrivare på vikipedie. Jag vill själv gärna skriva en liten artikel men med mina än så länge ringa språkkunskaper kommer det inte bli nu i helgen ;)


Postat av: Linda Gordon

RSS 2.0