Judisk Kulturfestival i Kraków!

Vill du uppleva en fantastisk vecka eller två i sommar. Åk till den judiska kulturfestivalen i Kraków, eller Kroke, som det heter på jiddisch. I år hålls den för nittonde gången, mellan den 27:e juni till den 5:e juli.

Festivalen började en gång i väldigt blygsam skala, men har numera svällt och utvecklats. Det lär vara den största judiska kulturfestivalen i världen.

 

Du kan välja mellan att vara en aktiv eller passiv kulturkonsument - eller varför inte växla mellan bådadera. Aktiv på så sätt, att du kan deltaga i en hel hop av spännande workshops såsom: chassidisk dans, sjunga jiddisch- eller chassidiska sånger, spela trumma, laga judisk mat m.m. För att inte tala om alla guidade rundvandringar, som man ger i denna förut judiska stadsdel “Kazimierz”. Om du vill, kan du åka med på en shtetl-tur, då man besöker fem forna shtetlach i närheten av Kròke.

 

Väljer du att vara en mer passiv deltagare, blir du “matad” med inspirerande föredrag, filmer, utställningar, teater och en otrolig mängd av underbar musik.

Kazimierz är i sig en intressant plats att befinna sig på, fylld av historia och atmosfär. Från att ha varit en ganska sliten och försummad stadsdel, håller man nu på, att med varsam hand, restaurera de vackra, gamla husen. Idag anses det nog litet chict eller hippt att bo här.

 

- Ja, stadsdelen håller på att genomgå en gentrifiering, som på så många andra håll här i världen - på gott och ont. Personligen, tycker jag, att man nästan kan se på husen, att de ropar efter sin forna befolkning, dvs. ättlingar till de som överlevde, vilka man kan förmoda inte var så många.

Granne med Kazimierz ligger floden Wisla - kanske man fångade sin karp här till “gefillte fish” om man inte köpte den på marknaden förstås.

 

Litet kuriosa: “Kändisar” som bott i kvarteret: Heléna Rubinstein, Mordechai Gebirtig, Moses Isserles, Nathan Spira. Vet du inte vilka de är? Bara att slå upp!

 

Ja, åk till Kroke i år och låt dig berikas.

 

Du kan läsa hela festivalprogrammet på: www.jewishfestival.pl

 

 

Gästskribent: Iréne Chmielnik 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0