Räfven - subversiva (gatu)musikanter

Räfven  foto: Lotta Andersson

Under 17-18 juli var jag på Backafestivalen. Det visade sig vara en mycket trevlig festival som erbjuder folkmusik, världsmusik, dans, diverse kurser, berättelser och ekologisk mat! Jag rekomenderar den varmt och kommer säkerligen återvända själv.

En av grupperna som spelade på festivalen var Räfven. De blandar friskt tongångar från Östeuropa och erbjuder både fart och fläkt! En av deras inspirationskällor är klezmermusik och detta ger på sätt och vis en koppling till vår blogg. Man kan inte kalla Räfven ett jiddisch-band men att de både varmt och skämtsamt flirtar med jiddischkulturen är tämligen uppenbart. Exempelvis döpte de sin första turnébil till Rosa Rebben :)

Första skivan Live! (2006) beskrevs i musikmagasinet Lira som "ryskjudisk östprogg" och med hjälp av en gästartist tolkas här bland annat den traditionella bröllopssången Khosn-kale mazltov (Grattis brudpar). De två senare skivorna, Next time we take your instruments! (2008) och Välkommen till Räfvenbygden (2009), är av mer instrumental karaktär och recensenterna uttrycker så gott som samtliga att musiken bör upplevas live. Jag håller med. De utstrålar pur spelglädje och det är förstås svårt att föra över det till en skiva...

Den som möter Räfven - vare sig det är via deras hemsida, genom deras skivor, på festival eller när de är gatumusikanter - kommer upptäcka att det är fråga om människor som genom musiken och själva musikutövandet manifesterar sina ideologiska ställningstaganden. Med hemvist i Göteborg använde de till exempel sin musik för att göra motstånd mot lagen som förbjuder gatumusik i staden:

 
Ja, och så här kan det alltså låta om Räfven!

Summa summarum är det alltså inte språket som gör att jag relaterar Räfven till jiddischkultur utan kanske är det snarare deras sätt att använda musiken för att bryta strukturer och uttrycka en önskan om andra ordningar i tillvaron. Räfvens musik och musikanvändning kan beskrivas som subversiv - en term som jag många gånger även använder om jiddisch...Postat av: Linda Gordon

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0