Yiddish Radio Project

TV har ju inte alltid funnits och innan det fanns en tv-apparat i varje hem lyssnade många på radio istället. I de radiokulturer som utvecklades fanns även, i alla fall i USA, radio på jiddisch. Nu förtiden använder vi ofta Internet både för att se på TV och lyssna på radio.

På Internet kan vi även ta del av Yiddish Radio Project. Inom projektet ägnar man sig åt att restaurera gamla radioprogram från 1930-1950 talen som gjordes av och för de judar som immigrerat till Amerika från olika delar av Östeuropa. Givetvis har många av dessa program försvunnit men en del har man kunnat hitta och vissa har man nätt och jämt hunnit rädda från sopporna...

På projektets hemsida kan vi lyssna på ett antal program med olika innehåll: radioteater, radioreklam, poesi, musik, rådgivningsprogram etc. Mycket är översatt till engelska så att man kan läsa en engelsk översättning samtidigt som man lyssnar på exempelvis ett drama på jiddisch! På det viset kan man hänga med även om man inte kan jiddisch flytande.

Givetvis märker man av den amerikanska kontext som dessa radioprogram är gjorda i. Dels återkommer temat om Amerikas förträfflighet och dels finns inslag på engelska i jiddischen - både små och större sådana. Det är således inte något märkligt när en deltagare i ett program säger: "Far gornisht no reason at all!" eller när alla karaktärerna i ett radiodrama brister ut i "Happy birthday to you..."

Programmen kan sägas ha fötterna både i jiddischkulturen och i den amerikanska kulturen. Företrädarna för projektet menar att den jiddisch-amerikanska delen av upplevelsen av Amerika och amerikansk historia är endast bristfälligt ihågkommen - eller till och med bortglömd. Hur det än är med den saken så har vi alla, oavsett hur vi ställer oss till dessa båda kulturella kontexter, möjlighet att ta del av några bitar av denna del av historien tack vare Yiddish Radio Project! Pröva länken och ta del du också.Postat av: Linda Gordon

Kommentarer
Postat av: Johan

Hej tjejer. Vet inte om ni sett det, men Google - en inte helt okänd kamrat i webbvärlden - har nu lärt sig att översätta till och från jiddisch. Så nu kan alla snart läsa och skriva jiddisch ;)

Kika på: http://www.translate.google.com/#

2009-08-25 @ 22:00:53
URL: http://www.judaistik.se
Postat av: Karin

Hej Linda och Ida,

Skall producera ett program om jiddisch som minoritetsspråk i Sverige och vore jätteglad om ni ville kontakta mig!

2009-08-26 @ 13:48:57

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0