Israeliskt filmteam i Lund

Esaias Baitel och Salomon Schulman
Esaias Baitel och Salomon Schulman

För några dagar sedan fick vi på jiddischkursen besök av ett israeliskt filmteam, Claudius Films, som gör en dokumentär om fotografen Esaias Baitel. Esaias Baitel är född i Trelleborg, men har de senaste 25 åren bott utomlands och etablerat sig som välkänd fotograf i New York, Paris och Jerusalem. Han har publicerat ett flertal böcker med fotografier och har haft utställningar på världens ledande museer.

2003 kom filmen Zonen om gatugäng i Paris. "Zonen" beskriver en miljö där motorcyklar, rock och hakkors går hand i hand och den vann pris för "bästa korta dokumentär". 2004 kom kortfilmen Esters bok, med fotografier från Purim-firandet i de ultraortodoxa delarna av Jerusalem.

Det var minst sagt en överraskning när filmteamet stegade in i början av föreläsningen, men det var både roligt och intressant att lyssna på Salomon Schulman och Esaias Baitel när de pratade jiddisch med varandra. Esaias påstod att han hade glömt all sin jiddisch, men den kom snabbt tillbaka, jag antar att det är som att cykla, när man väl har lärt sig någonting, så glömmer man det aldrig.


Postat av: Ida Olniansky

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0