Filmtips - "The Man Who Cried"Jag vill tipsa om en tänkvärd film som jag såg härom helgen: The Man Who Cried (UK/Fr 2000) i regi av Sally Potter. Hon är en av mina favoritregisörer. Jag gillar henne eftersom jag tycker hon erbjuder film som väcker tankar och jag tycker mig därför ha glädje av filmen länge.

En av hennes mer kända produktioner är filmatiseringen av Virginia Wolfs Orlando med samma namn. Filmen, såsom boken, tematiserar könsmaktsstrukturer och diskuterar kvinnors frigörelse. Även i The Man Who Cried är makt ett viktigt tema men i lite andra former.

Filmen utspelar sig i ett Europa på tröskeln till andra världskriget och Potter belyser en väv av kulturella uttryck som skapar hierarkiska ordningar i kulturen. Språket är en av dessa kulturella markörer och vi möter Fegele, en jiddischtalande flicka som undkommer ett pogromhärjat Ryssland och hamnar i England. Där blir hon den engelsktalande Suzie och vi får genom henne en inblick i de sorteringsmekanismer som delar människor i det ena eller det andra.

Filmens trailer är dessvärre klippt på ett sådant sätt att filmen framstår som en traditionell kärlekshistoria som hotas av andra världskriget. Filmen behandlar på sätt och vis andra världskriget men gör problematiken mycket större. Genom karaktären Fegeles/Suzies upplevelser framträder maktsystem som förvisso förelåg tiden innan och under andra världskriget men filmen öppnar också upp för tolkningen att det på intet sätt bara hände där och då. Som åskådare kan man nästan inte undvika att inventera sig själv i förhållande till dessa system och vad kulturella markörer, såsom språk, spelar för olika roll...

Du kan läsa om filmen på dess officiella sida eller på IMDb och den finns både att hyra och att köpa. Och titta på trailern nedan - även om den enligt mig inte på långa vägar gör filmen rättvisa...


Postat av: Linda Gordon

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0