Jiddisch och datorer…

Jiddisch skrivs med hebreiska bokstäver och från höger till vänster. Detta ställer till lite problem för oss svenskspråkiga datoranvändare med annat alfabet som skrivs från andra hållet... Nu är inte jag super finurlig på datorer men efter att ha prövat mig fram kom jag fram till föjlande med Vista och Word 2007:

För att få datorn att skriva från höger till vänster med hebreiska bokstäver behöver man (1) lägga till hebreisk tangentbordslayout och (2) tillgängliggöra hebreiska som redigeringsspråk för att (3) kunna växla mellan svenska och jiddisch på datorn.

1. Gå in i kontrollpanelen:
a) klicka på nationella inställningar
b) välj fliken tangentbord och språk
c) tryck på knappen byt tangentbord
d) tryck på knappen lägg till... och välj språk i listan (hebreiska + tangentbordslayout + kryssa i den hebreiska du vill ha) och tryck OK

2. Öppna Word:
a) tryck på Office-knappen
b) tryck på knappen word-alternativ
c) välj vanliga alternativ och tryck på knappen språkinställningar
c) välj fliken redigeringsspråk och markera hebreiska (jiddisch finns men stöds bara delvis) i rutan tillgängliga redigeringsspråk och tryck på knappen lägg till

3. Tryck på SV (svenska nere till vänster i aktivitetsfältet (typ vid klockan) och välj HE (hebreiska). Det är här man ändrar mellan språken!

På det hebreiska tangentbordet finns exempelvis bara alef (א) och inte pasech alef (אַ) eller komets alef (אָ). De två senare går att fixa genom att:
a) skriva ett alef och
b) infoga symbol (det vill säga själva pasech- eller komets-tecknet)
Detta är dock tröttsamt att hålla på med i längden och jag rekomenderar att skapa kortkommandon om man ska skriva mycket.

Efter lite (eller ganska mycket) övning har jag lärt mig var de hebreiska bokstäverna sitter på tangentbordet. För att lära mig gjorde jag denna tabell:

q

w

e

r

t

y

u

i

o

p

å

¨

/

'

ק

ר

א

ט

ו

ן

ם

פ

]

[

 

 

kuf

reish

alef

tes

vov

l. nun

shl.mem

fei

 

 

a

s

d

f

g

h

j

k

l

ö

ä

ש

ד

ג

כ

ע

י

ח

ל

ך

ף

,

\

shin

daled

giml

chof

aien

jud

ches

lamed

l.chof

l.fei

 

 

z

x

c

v

b

n

m

,

.

-

 

\

ז

ס

ב

ה

נ

מ

צ

ת

ץ

.

 

 

zaien

samech

beis

hei

nun

mem

tzadik

sof

l.tzadik

 

 
Postat av: Linda Gordon

Kommentarer
Postat av: Thatdudeyouknow

Det går att köpa färdiga klisterlappar till datorer med hebreiska bokstäver på här i Israel. Om ni mejlar mig eran address kan jag skicka er.

2009-06-07 @ 12:53:08
URL: http://thatdudeyouknow.wordpress.com
Postat av: Linda Gordon

Så fiffigt! Och tack för erbjudandet men Ida har fixat små lappar till sina tangenter och jag har faktiskt (ja, jag kan knappt tro det själv) lärt mig var bokstäverna sitter.Det hade varit kul om det funnits 'multialfabeteiska' tangentbord...

2009-06-11 @ 09:54:05
Postat av: Thatdudeyouknow

Det finns det, här i Israel... =)

2009-06-13 @ 18:15:59
URL: http://thatdudeyouknow.wordpress.com
Postat av: Jörgen W

I Windows tycker jag det är mycket lättare om man installerar en fonetisk tangentbordslayout (A=alef, B=beit, G=gimel osv). Finns här:

http://www.geocities.com/fontboard/hebrew.htmlPå Apple Mac är det ännu enklare. Det finns inbyggd helt fonetisk hebreisk tangentbordslayout.En annan bra grej jag upptäckt i MS Word 2007 är att typsnitten David och Miriam även finns i transparenta versioner. Det betyder att om man har skrivit en text med niqqud och vill ha en version utan niqqud, så byter man bara typsnittet till t.ex. David Transparent. Då döljs niqqud-symbolerna (de finns kvar, men blir osynliga).

2009-10-16 @ 22:19:16
Postat av: Linda Gordon

Tack för tipsen Jörgen!Dölja de diakritiska tecknen? Fiffig funktion! I vilka sammanhang använder du den?

2009-10-18 @ 08:03:56

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0