Är jiddisch ett levande språk?

I slutet av april sände UR ett program om jiddisch i sin programserie I love språk under rubriken Är jiddisch ett levande språk? På sätt och vis framstår frågan som lite märklig… Eftersom jiddisch är ett av våra nationella minoritetsspråk måste väl svaret vara ja? Frågan får inte heller någon framträdande plats i det ca 30 minuter långa programmet även om den enligt mig är intressant. Vad gör ett språk levande egentligen? Om minoritetsspråken ska kunna fortleva måste detta redas ut närmare. Viljan att hålla jiddisch levande kanske inte är tillräckligt utan det kanske måste till en hel del praktiska lösningar, såsom olika samhällsrum där jiddisch kan ta form mitt ibland oss. När jag ser på UR:s program slås jag nämligen av att jiddisch framstår som en främmande fågel i Sverige även om det faktiskt talades jiddisch här redan i slutet av 1700-talet.

 

Klicka på länken ovan och se programmet som erbjuder andra intressanta funderingar kring jiddisch som både språk och kultur!

 

 

 

Postat av: Linda Gordon

Kommentarer
Postat av: Yentl

Hej!Jag tänkte bara berätta att jag hittade er blogg idag och blefv förundrad över att jiddisch inte verkar ha talats på länge...Jag är konverterad judinna och lever med min fru (judinna) i Skåne. Min fru (och jag de senaste 6 åren) kan förstå och tala jiddisch eftersom det är ett arv från min frus mormor och morfar, farmor och farfar.Mina svärföräldrar (främst svärmor :) kan tala jiddisch eftersom det var det språk som hennes föräldrar talade hemma. Jag kan föstå men kan annars bara en hel del av de jiddische ordspråken/ordlekarna...Kanske hoppar på er kurs en dag :)

2009-05-10 @ 20:42:51

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0