Tentatider!

Just nu jobbar jag och Linda för fullt med tentan till Jiddischkursen. Den består av fyra olika delar varav den ena är muntlig. De andra tre delarna är då, föga förvånande, skriftliga och sanningen att säga ganska roliga, om än aningen utmanande.

Vi ska översätta en helsideartikel ur den lite "enklare" versionen av Forverts, det vill säga Waiter. Den är jag numera ganska nöjd med, men det krävdes en del arbete och en hel del ordboksletande. Den tredje delen är ganska liten men väldigt rolig, jag ska skriva ett fiktivt vykort där jag låtsas vara Sholem Aleichem i Lund, som skriver till mig som befinner mig i Kiev, det är jag också klar med och jag blev mycket nöjd ;)

Den fjärde och sista delen är att skriva en bokrecension av Miriam Weinsteins bok "Yiddish - A nation of words" och det är den jag jobbar med just nu. En väldigt varmhjärtad och lättläst bok, mer kan jag inte säga just, det får ni läsa mer om sen (om recensionen blir bra).

Det är för övrigt här på Teologen som vi brukar träffas och snacka jiddisch. Här har många timmars jiddischkunskap passerat och fler ska det bli!


Det är även här som jag planerar att spendera en stor del av sommaren, men då kommer det förhoppningsvis vara lite mindre snö :)


Kuriosa för den vetgirige:

  • Teologen är centrum för teologi och religionsvetenskap i Lund och ett stenkast därifrån ligger Språk- och Litteraturcentrum där föreläsningarna i jiddisch hålls.
  • Sholem Aleichem heter egentligen Sholom Nahumovitj Rabinovitj och är författare till bland annat "Tevye der Milchiker" vilken "Speleman på taket" baserats på.
  • Kiev, som är Ukrainas huvudstad, grundades troligen under 400-talet och har cirka 2 600 000 invånare.


Postat av: Ida Olniansky

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0