Boktips - The Complete Idiot's Guide to Learning Yiddish

"The complete idot's guide"-konceptet i all ära, men jag skall erkänna att det var med ett visst mått av skepsis jag slog upp denna jiddischlärobok signerad Rabbi Benjamin Blech.  Att lära sig ett språk genom en bokserie som gjort sig ett namn på att endast skrapa på ytan kändes nämligen som ett direkt vanskligt företag.  

Min oro visar sig emellertid snabbt vara obefogad då detta med all största sannolikhet är en av de bästa böckerna i sin genre. Anledningen till detta är av mångfacetterad art. För det första är boken fullproppad med en charm som endast återfinns i jiddischsammanhang och som inspirerar till lärande. För det andra lägger Blech stor vikt vid att implementera jiddischkulturen i språkundervisningen, vilket gör att man får mycket värdefull kunskap på köpet när man läser boken. För det tredje består "The Complete Idiot's Guide to Learning Jiddisch" av riktigt schysta övningar och ordlistor, varför man faktiskt har goda möjligheter att bli en hyfsad jiddischtalare efter att kört igenom boken ett par gånger.

Trots allt beröm ovan har "The Complete Idiot's Guide to Learning Jiddisch"  en Akilleshäl som naggar helhetsintrycket en aning. I mina ögon är det mer eller mindre lika viktigt att kunna läsa och skriva ett språk som att kunna tala det, men Blech lägger väldigt liten vikt vid alfabetet och presenterar inte ens skrivstilen. Därför fungerar inte boken på egen hand för den som vill ha alla element av språket. Vilket är synd, med en och en annan skrivövning hade detta verkligen varit en komplett guide till att lära sig jiddisch.Gästskribent: Niklas Olausson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0