Kunskapskanalen - TEMA: Jiddisch

Måndag 2 november 20.00 sänds TEMA: Jiddisch i Kunskapskanalen och programmet går i repris torsdag 5 november 22.00 i samma kanal. Vi var med under inspelningen och bloggade om det som var på gång i studion.

Om du vill läsa våra studioinlägg: klicka på 'Studioinspelning' under rubriken 'Kategorier' i sidofältet!

Kommentarer
Postat av: Yossale

Yiddish är mer än ett språk. Det är en livstil.Såsom rabbinen just nu förklarar.

2009-11-02 @ 20:55:17
Postat av: oscar gartenkraut

härligt att höra "mammelooshen" (mammaspråket), på tv. Underbart o fanastiskt. Har njutit i snart en timme. TACK

2009-11-02 @ 20:58:03
Postat av: Ida

Yossale, jag håller fullständigt med dig!Oscar Gartenkraut, visst är det underbart, passa på och njut :)

2009-11-02 @ 21:20:19
URL: http://jiddisch.blogg.se/
Postat av: En judisk flicka

Intressant program. Fortsätt med bloggen. Jag kommer följa den!

2009-11-02 @ 22:01:21
URL: http://www.enjudiskflicka.wordpress.com
Postat av: Eva Bornemark

Underbart program!Tack!!!

Varje måndag tränar vi i Judiska kören i Lund under Sverker Zadigs ledning. Vi sjunger på jiddisch, hebreiska och ladino.

Tack för all inspiration och information, dialog och lite debatt i programmet!

Jag är en kristen kvinna med förmodat judiska rötter ( i så fall oerhött assimilerade sedan sedan generationer!), som finner att jiddisch passar min mun och min sång som tungan i, just, munnen. Och hjärtat.

Eva Bornemark, Malmö

2009-11-02 @ 22:09:32
Postat av: Linda Gordon

Ja, man är inte direkt bortskämd med program om jiddisch så TEMA:Jiddisch är ett välkommet inslag i tv-tablån!Tack för positiv respons! Vi bloggar på :)

2009-11-02 @ 22:09:33
Postat av: Julia Bakall

שלום וברחה

Vilket underbart program!! Helt fantastiskt! Ni har verkligen fått med alla nyanser i jiddishkeit. Det här med vad judisk identitet är har vi diskuterat 1969 på Universta ha Ivrit b'Jerushalaim. Resultatet blev att vi inte kunde ange det exakt. Det var olika för oss alla. Jag brukar säga att Jiddishkeit är som ett smörgåsbord där var och en väljer vilka bitar och hur många bitar man tycker passar en själv. Tack så hemskt mycket för det underbara programmet och Ida och Linda: Lycka till med Jiddischstudierna. זיי מיר גזונד/Julia - גיטל

2009-11-02 @ 22:11:12
Postat av: Rana

Hej

jag är muslim,det var underbar program som jag har alltid önskat att veta mer om juder,vi som muslimer har i stort del samma reglar och här undrar jag vf burkar islam och reglar i islam blir i debbat? och många som tror att vi är konstiga? fast vi (jag menar islam+judar)har samma reglarnästan?jag tackar en gångtill den underbara program,lycka tillMVH

Rana

2009-11-02 @ 22:11:48
Postat av: Faigele

Tack för ett underbart program. Äntligen får mitt första språk ett erkännande och ett liv.

2009-11-02 @ 22:18:18
Postat av: Ida

Rana, tack för din kommentar, vad kul att du tyckte om programmet! Jag tycker det är jätteviktigt att lyfta fram de likheter judar och muslimer har, kanske kan det göra att vi kommer närmre varandra och kan komma bättre överens sen vet jag inte om muslimska regler generellt uppfattas som konstigare, det är ganska många som höjer ögonbrynen åt de judiska påbuden också ;)

2009-11-02 @ 22:42:14
URL: http://jiddisch.blogg.se/
Postat av: Rana

Hej Ida

Tack för din kommentör,jag vill säg att det finns många muslimer som hotar inte jodar, jag är en av de men det som du måste veta att alla muslimer är hotar är de som dödar folk och tar deras land eller bosterdar med hotet och det är stor skillnad mellan en jude och en som hotar andra om du förstår vad jag menar.Jag vill hälst ha en jude kompis :)MVH

Rana2009-11-02 @ 22:56:19
Postat av: Ida

Rana, det där är en väldigt komplex diskussion som kanske passar bättre i ett annat forum, men jag tycker framförallt att den konflikten inte borde påverka relationen mellan judar och muslimer i Sverige :)

2009-11-02 @ 23:20:37
URL: http://jiddisch.blogg.se/
Postat av: Rana

Vem sa att det påverkar,det är just det som jag säger att juder som är här i sverige eller i hela värden even i palastena eller sonm ni säger israel har inte med saken och jöra du föd som judenna och jag föd som muslim men båda har moral och den moralen som vi har kommer att påverka relationen mellan alla mäniskor.i mitt relgion krävs det att respekterar alla relgioner och profetter och framför allt att tror på de,dessotum måste vi har kärleken till alla mäniskor oavsätt vilken relgion man har.

2009-11-02 @ 23:56:54
Postat av: San Diego

Till alle er som gjorde programmet! Ett stort tack från alla oss som inte är judar, men ändå hade stor behållning av detta intressanta ämne. Vill att ni skall veta att det finns många som älskar judendom/judar och Israel och gärna vill se mer program av detta slag, även om det inte syns i mainstream media, där vi normalt sett aldrig får komma till tals.

2009-11-03 @ 02:41:14
Postat av: Moses Fecher

Tack för ett fint program. Som många i programmet är jag uppvuxen med jiddisch. Det var mitt första språk och svenska lärde jag mig på gården av mina lekkamrater. Jag har tyvärr inte många möjligheter att prata språket och har aldrig haft tålamod att läsa en hel bok men kan till nöds läsa en tidningsartikel. Jag håller språket levande genom att lyssna på jiddischmusik. Det enda som störde mig i programmet var det vanliga misstaget att förväxla antisemitism med antisionism. Själv är jag väldigt kritisk till staten Israel men älskar den judiska kulturen och "der jiddischer chochme". Pappa tillhörde Der Bund som var mycket asntisionistiska och det har väl satt sina spår hos mig. Han var däremot väldigt noga med allt som hade att göra med jiddischkulturen. Blanda inte ihop jiddisch och sionism är ni snälla. Annars ska ni och redaktionen ha ett stort tack för ett fint program. Shalom Aleichem från Moijshele

2009-11-03 @ 09:56:27
Postat av: Dorit Grobgeld

Underbart mångfacetterat program som jag njöt helt och hållet av! Jag njöt av allt som kom upp i programmet. Underbart att det omfattade så mycket, både av den situation som jag lever i som judinna i Sverige idag och introduktionen till kosher. Jag talar inte jiddish men förstår ganska mycket av det då jag talar hebreiska och förstår tyska.

2009-11-03 @ 10:00:44
Postat av: Linda Gordon

Jag håller med dig Moses Fecher - musiken är ett fint sätt att upprätthålla och även skapa kontakt med jiddisch. Det finns också en del radio man kan lyssna på på nätet. (En del av dessa har vi skrivit om på bloggen.)Även om programmet presenterade många bitar av jiddischkulturen så hanns förstås inte alla aspekter eller förhållningssätt med under dessa två timmar. Det finns mycket mer...

2009-11-03 @ 10:19:08
Postat av: חיים

Finns det nån möjlighet att se programmet på nätet? Bor inte i sverige och vill se det.

Nån som kan hjälpa?

2009-11-03 @ 14:37:07
Postat av: Linda Gordon

Tyvärr ligger inte programmet på nätet. Men det kanske är det en tidsfråga. Reprisen går på torsdag och det kanske inte läggs ut innan det?I bloggens arkiv för maj finns en länk till ett annat jiddischprogram som finns på nätet: 'I love språk: är jiddisch ett levande språk'Om/när TEMA:Jiddisch kommer på nätet lägger vi upp information om det på bloggen!

2009-11-03 @ 16:03:35
Postat av: Niklas

Moses Fecher: Jag upptäckte inte någon förväxling mellan antisemitism och antisionism i programmet. Dock är det senare en term som används flitigt av ökända antisemiter som Ahmed Rami och Mohamed Omar i syfte att mörka sina sanna åsikter, varför jag är väldigt kritisk till begreppet som sådant.Vidare skulle jag vilja beskriva Bund som ett icke-sionistiskt parti, inte ett antisionistiskt. Och i synnerhet inte ett antisionistiskt parti med den betydelsen begreppet har idag.Inte heller upplevde jag någon sionistisk prägel på programmet. Faktum är att man var noga att ta upp den negativa inverkan på språket bildandet av staten Israel faktiskt hade, då jiddisch fick stå åt sidan för modern hebreiska. För min del hade det gärna fått vara lite mer fokus på Israel och betydelsen de ultra-ortodoxa kvarteren i Jerusalem spelar för språket. Vilket i kombination med din kommentar får mig att dra slutsatsen att programinnehållet nog var tämligen välbalanserat. :)2009-11-03 @ 16:13:46
Postat av: Merlin

Moses!

Så du anser som jude (antar jag) att antisionism är helt ok? Det innebär isf att du är emot staten Israels rätt att existera. Är du det? Antisemitism är ofta detsamma som just antisionism. Det är sorgligt att se judar med den inställning som du har. Det gjordes inget misstag i programmet. Ämnet skildrades helt korrekt, enligt min mening. Man kan inte särskilja jiddischkulturen, religionen och staten Israel. De är ihopflätade med varandra. Det framgick också i programmet.

2009-11-03 @ 17:12:53
Postat av: Leo

Hej!Trevligt program och jättebra blogg.Zay Gezunt/Leo2009-11-04 @ 15:43:27
URL: http://www.ikultur.se/blog-238.html
Postat av: Linda Gordon

Tack Leo! Ida och jag kan ju inte ta åt oss äran för programmet men vi ska förmedla den positiva kritiken vidare till producenten. Bloggen är dock vår egen produktion och vi tycket förstås att det är jätte roligt när andra gillar den!

2009-11-04 @ 16:37:47
Postat av: Susanne

Schalom aleichem!

Att läsa alla dessa bejakande inlägg är som starkt eko från en annan värld. Helt underbart! Ni, Ida och Linda, ger ert intresse och engagemang till detta utrymme och för mig känns det som den välsignelse språket förtjänar. Ni bidrog med "instant naches"!

A gezunt oyf aych!

2009-11-04 @ 18:41:30
Postat av: Ida

Susanne, tack så hemskt mycket för dina varma ord, det betyder mycket!

2009-11-04 @ 18:54:20
URL: http://jiddisch.blogg.se/
Postat av: Moses Fecher

Till Merlin och Niklas.

Ja jag tycker att det är viktigt att skilja på antisemitism och antisionism. Jag tycker att judar har rätt att existera och utöva sin religon och sin kultur. Såsom alla andra har rätt att göra det. Staten Israel kom till på bekostnad av andra människor. Det var andra människor som levde där och som inte blev tillfrågade över huvudtaget. Det sorgliga är att om man kritiserar staten Israel blir man direkt anklagad för att vara antisemit. Man blir direkt jämförd med de sorgliga existenser ni nämner ovan. Man har ingen chans att diskutera utan det förhatliga a ordet. Ni gör judendomen och det judiska folket en otjänst genom detta. Jag tycker visst att man kan skilja på jiddishkulturen och Israel. Den blomstrade då Israel inte fanns. Den blomstrar mest utanför Israel. Jag kan vara jude utan att vara israel eller ens sympatisera med Israel. Jag kan t.o.m vara jude utan att vara troende. Jag tar mig till och med rätten att tycka illa om Israel och vad de gör med andra människor och fortfarande kalla mig jude och vara en sann jude utifrån mitt perspektiv. Själv upplever jag inget judehat i Sverige. Det finns ett litet antal förvirrade nazister och de minskar i antal. Till slut önskar jag er en god natt och ett intressant svar på mitt kanske lite för långa inlägg. Jag blev lite ivirg. ;-). A gitte nacht und schluf gesinth från Mojshele

2009-11-04 @ 22:19:25
Postat av: Niklas

Moses: Gör man ett program om jiddisch år 2009 är det oundvikligt att nämna staten Israel då det är ett av få länder där man kan höra spårket på gatorna, ett av få länder där språket idag faktiskt lever i viss mån. Oavsett vad man tycker om staten och dess rätt att existera är detta ett obestridligt faktum, och det är inte på något sätt att blanda ihop jiddisch med sionism (däremot är det väl lite det vi sysslar med just nu :)).Jag känner heller inte igen bilden av att man skulle få en antisemitstämpel så fort man kritiserar staten Israel, däremot tycker jag att man skall akta sig för termen antisionist eftersom de som använder den flitigast är uppenbara antisemiter. Vad är det för fel på termen israelkritisk? Jag går inte runt och kallar mig antiislamist för att jag är kritisk till staten Iran och ogillar vad som hänt med landet sedan islamiska revolutionen. Jag tycker att du gör dig själv en otjänst genom att kalla dig antisionist.Däremot har du all rätt i världen att tycka illa om Israel.Personligen anser jag att det finns få exempel på mer legitima statsbildningar, men jag skulle aldrig för mitt liv få för mig att neka någon rätten till en annan åsikt. Att man dessutom skulle vara tvingad till en viss åsikt på grund av sin etniska tillhörighet är totalt främmnande för mig.Det glädjer mig att du inte upplever något judehat i Sverige, men det innebär inte att det är utdött eller icke-existerande. Det är ett faktum att du inte kan vandra längs Malmös gator iförd kippa utan att efterföljas av glåpordskaskader. Det är ett faktum att gravplatser, kapell och andra platser med judisk koppling är ständiga offer för vandalisering. Det är också ett faktum att högerextrema rörelser vinner ny mark. Inte bara i Sverige, utan i hela Europa. Så själv är jag inte rädd för att ropa varg, ty det finns gott om sådan i vårt avlånga land.Oavsett så tror jag att vi kan enas om att det är förbaskat trevligt att jiddisch och jiddischkulturen uppmärksammas i svensk TV, och även jag får väl passa på att be om ursäkt för en tämligen bastant utläggning. :)

2009-11-05 @ 11:46:00
Postat av: icke-troende

Konstigt nog, men ju mer jag lär mig om Judar och Muslimer, desto mer vet jag att de liknar varandra och det är kanske just därför att de har mest problem med varandra. Jag viste att muslimerna (arabiska) säger man Salam Aleykom. Idag lärde jag att Judar säger Sholem Aleykhem. Både Judar och Muslimer har omskärelse och viss regel för att slakta och inte äter fläskköt. Synd att man inte ser likheterna som nåt positiv.

2009-11-06 @ 00:11:40
Postat av: Kajsa

Hej,

Jag såg precis reprisen, råkade missa början. Men tycker verkligen om det jag såg. Väldigt intressant. Jag är inte judinna, men har ett oerhört stort intresse för den komplexa judiska kulturen, om man nu kan tala om det i singularis.

Inser att jag tack vare min mammas tyska rötter är uppvuxen men en hel del jiddishord - jättekul.

Jag bor nu i Karlstad och undrar om det finns någon form av intresseförening i området. Någon som vet?

Har den senaste tiden rest till både Israel och de palestinska områdena. Jag längtar efter att förstå mer om historien, både det som är kopplat till Mellanöstern och det judiska arvet i Europa.

Tack än en gång för ett mycket intressant program!

2009-11-06 @ 00:13:49
Postat av: Karin

Tack, ett väldigt fint och välgjort program om judisk kultur och jiddisch som tidigare varit okänt för mig. Stämningsbilderna och musiken från Warszawa väckte mycket känslor.

2009-11-06 @ 10:19:29
Postat av: Erik

Hej.

Jag vill vara med och skänka en röst åt den judiska kulturen, som är så rik på liv och värme. Har under de senaste åren intresserat mig allt mer för den och sätter enormt värde på att den lyfts fram i vår tid och förhoppningsvis kan berika oss alla, så som den berikar mig som inte är jude.

Jag hoppas att jiddisch kan bli ett levande språk även i vår unga generation.

Mazl tov!

2009-11-06 @ 10:28:42
Postat av: topaz

Hej!Såg TV programmet igår och blev jätte glad och överraskad. Speciellt den första hälften av programmet. Jag kände värme inuti - lite som dessa vitaminer som IB Singer pratade om. Och Rev Wiseman var underbart.Den andra hälften av programmet tappade lite. Gick tillbaka till gamla klichéer i sättet att förklara judisk liv till utomstående. Jag skulle hellre har velat man gick lite djupare i temat jiddisch. Jiddisch minskade i värde inte bara pga shoah men också för att de flesta poeter valt att skriva på hebreiska istället. Eller är vi för rädda att erkänna detta på SVT nuförtiden?Också, ni pratade ingenting om språkets ursprung - i området mellan dagens Frankrike och Tyskland - och varför språket försvann där när "dorfjuden" flyttade till städerna och assimilerade / blev medelklass eller vad man vill nu kalla detta.

2009-11-06 @ 13:27:49
Postat av: Linda Gordon

Förhoppningsvis kommer det att produceras fler tv-program på temat jiddisch i framtiden. Då kanske även innehållet kan fördjupas ytterligare. Varför inte ägna ett helt program åt språkhistoria till exempel?

2009-11-06 @ 15:02:47
Postat av: topaz

Tack för ditt svar. Har tänkte lite mer med vad jag menade med "klichéer" tidigare. Som Mojshele häruppe associerar jag jiddisch med Bund lika mycket som med kashrut.

2009-11-06 @ 19:47:46
Postat av: Diana

Kan man se reprisen igen?

2009-11-07 @ 15:00:09
Postat av: Linda Gordon

Tyvärr är det inte inplanerat någon mer repris. Hör av dig till UR med önskemål om ytterligare repriser! Du hittar kontaktuppgifter via denna länk: http://www.ur.se/kontaktaUR/Undertiden kan du se ett annat program om jiddisch som ligger på webben (om du inte redan gjort det). Det är en del av programserien I love språk och du hittar det här: http://www.ur.se/Vuxen/Tv/Tema-Jiddisch/

2009-11-07 @ 15:34:45
Postat av: Juha Dahlbo

Hej!

Jag såg reprisen i SVT UR tisdagen den 19 2010.

Det som slog mig var att i all den musik som spelades, så tycker jag mig höra stora likheter mellan Rysk folkmusik, Zigenar och Jidich folkmusik. Var i från har denna musik utvecklats? Jag älskar den sortens Fiol och dragspelsmusik, jag har det från min mors sida där dragspel och fiol var stort.

2010-01-19 @ 14:03:19
Postat av: Linda Gordon

Först och främst: Vad roligt att det har blivit fler repriser av programmet! Jag visste inte om att programmet skulle sändas idag.Jag gillar också musiken men jag vet inte mycket om hur den utvecklats. Svenska Klezmerföreningen har bättre koll än jag och de skriver bland annat så här: "Klezmer är ursprungligen en folkmusikgenre från Östeuropa. Det är en i grunden judisk musik med festliga associationer som genom interaktion låtit sig influeras av folkmusik från bl.a. Rumänien, Bulgarien, Grekland, Ungern, Polen, Ryssland och Ukraina. Alltihop genomsyrat av en icke oansenlig dos romsk (zigensk) musik." Läs vidare på www.klezmer.nu

2010-01-19 @ 14:34:36

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0