Olika dialekter på Jiddisch

I likhet med de flesta andra språk finns det även i jiddisch olika dialekter. Man skulle kunna dela in dessa i fyra huvudgrupper:

Litauisk, eller nordostlig jiddisch som talades i Litauen, Vitryssland och nordöstra Polen. En person med litauisk dialekt kallas för Litvak och dialekten för Litvish.

Ukrainsk, eller sydostlig jiddisch som talades i Ukraina, östra Galizien, Rumänien och sydöstra Polen.

Polsk, eller centraljiddisch som talades i området mellan 1939 års tysk-polska gränsen och floderna Wisla och San. Detta inkludera centrala och västra Galizien. En person med denna dialekt kallas för Galitsyaner och dialekten för Poylish.

Västjiddisch som talades i området väster om 1939 års tysk-polska gräns.

Standardjiddisch skiljer sig något från alla dessa dialekter. En Litvak säger: "Klug un greys", en Galitsyaner säger: "Klig un groys" och standardjiddisch säger: "Klug un groys". Vokalljuden i standardjiddisch ligger närmast den nordostliga dialekten men grammatiken liknar mer den sydostliga.

Titta på klippet nedan för ett roligt exempel på hur Litvish och Poylish kan skilja sig åt!

 

 

 

Postat av: Ida Olniansky


Kommentarer
Postat av: Gardelion

Hej, jättetrevlig blogg. Jag skall hålla redovisning om Jiddisch i min skolan och tänkte fråga er om det mest intressanta sakerna enligt er inom jiddisch och det mest allmäna. Några ordspråk på jiddisch skulle även vara bra tillhands :)// Roger

2009-11-18 @ 22:35:17
Postat av: Ida

Hej Roger, vad trevligt, hoppas att du inte redan haft din redovisning ;)Det mest allmänna som även gör jiddisch intressant är att det är både en kultur och ett språk som hänger tätt ihop. Inom jiddisch ryms så mycket mer än bara ett språk, som du säkert märkt här på bloggen tar vi även upp mat, humor, musik med mera. Allt är jiddisch! :)Om du tittar under kategorier ute i högermarginalen här på bloggen så finns det en kategori som heter just ordspråk, om du klickar på den får du upp en hel del ordspråk att välja på, hoppas du hittar några du gillar!Lycka till!

2009-11-22 @ 21:24:25
URL: http://jiddisch.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0