Brinnande ljus - Bella Chagall

"A modne sakh, mir hob sikh farvolt shraybn. Un shraybn gor oyf mayn shtamldik mame-loshn [...]" Är de första orden i Bella Chagalls bok Brenendike likht (1945). När jag läste boken i somras var det dock i översättning till svenska. En översättning som gjorts via en fransk tolkning... Naturligtvis ville jag läsa lite även på originalspråket och det var faktiskt lätt ordnat! På Internet Archive finns Brenendike likht fritt för alla som vill läsa! Bilden nedan är framsidan på den svenska utgåvan jag läste först.


Bella Chagall har gett oss en mycket intressant skildring av den barndom och tidiga ungdom hon framlevde på jiddisch. Det är inte en linjär berättelse utan Bella har istället valt en framställning som jag vill beskriva som tematisk. Hon presenterar en samling skeenden kring personer, platser, tidpunkter, väder, ritualer, etc. De utgör inte en tillrättalagd redovisning av hennes liv och som läsare förstår jag att jag inte får 'hela sanningen'. Istället har jag nöjet att delta i de ögonblick i Bellas liv som av olika skäl, ibland banala, förhöjts till något alldeles särskilt.

Det framhålls ofta att Bella främst skrev boken till sin make, Marc Chagall, för att berätta för honom om tiden innan de två kände varandra. Men berättelsen är inte bara ett fördjupande av Bellas och Marcs relation. Bella försöker också minnas och därmed bevara något av livet på jiddisch så som det en gång tedde sig för henne och för många andra. Det är på så vis fråga om en dubbel kärleksförklaring.

Boken innehåller illustrationer av Marc Chagall som tecknade med inspiration av det Bella skrev. Både teckningarna och texten (även i översättning) är poetiska på det viset att drömmen placeras mitt i verkligheten och gränsen, som ju så ofta anses vara knivskarp, mellan sfärerna förlorar betydelse.Postat av: Linda Gordon

Kommentarer
Postat av: Jean Hessel

Oj! Vilken glädje! Chagalls bilder är, som alltid underbara!

2009-11-06 @ 00:42:07

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0