Sångbok med jiddischsånger

Du vest lebn, du vest libn är en sammanställning av sånger på jiddisch. För sammanställandet står Lennart Kerbel och Peter David och det är Megillaförlaget som är utgivare.

Det 80-talet visor som presenteras i boken är en blandad kompott. Givetvis finns massa folkvisor som jag antar är från tiden i Östeuropa som exempelvis Amol iz geven a maise och Oifn pripetshik. Det finns också många visor som rör flytten/flykten till annan ort och flera som jag direkt kopplar till jiddischkulturen i Amerika såsom Bai mir bistu shein. Förutom dessa klassiker presenteras också ett antal nya jiddischvisor! Det är en av dessa nya visor som fått ge namn åt boken och som ett smakprov kan du läsa texten här på en av Peter Davids nätsidor.

För många är kanske de flesta av visorna i boken bekanta men för mig är de allra flesta nya även om vi lärt oss en handfull visor på de kurser i jiddisch jag läst och läser vid Lunds universitet. Lyckligtvis medföljer en cd till visboken men olyckligtvis är det bara ett 20-tal av visorna som finns på den... Alla visor har dock både noter och ackord så är man en fena på notläsning kan man ändå 'se' melodin.

Tyvärr finns inte Du vest lebn du vest libn att låna på så värst många bibliotek - endast nio bibliotek i landet har den. Numer finns den dock även vid Lunds universitet för dig som har möjlighet att låna där. Om du istället vill köpa boken finns den just nu till ett billigt pris här!

För dem som tycker om att sjunga kan det vara ett utmärkt sätt att lära sig mer jiddisch. Särskilt viktigt för mig är att jag genom att sjunga får tillfälle att forma orden högt på ett sätt som känns naturligt. Att sitta och prata högt på jiddisch för att lära mig tycker jag känns lite genant... Att sjunga för full hals har jag dock inte lika stora problem med :)Postat av: Linda Gordon

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0