Dagens ord!

Moster/Faster  -   [Mume]   -   מומע


Di mume kumt fun Poyln – Moster kommer från Polen


Ordspråket

Di zorgn leyg op af morgn.

Uppskjut dina bekymmer till imorgon.

Utvidga ordförrådet?

På den här sidan kan man lägga till egna ordlistor som man sen blir förhörd på genom digitala "flashcards" och på så sätt träna upp sitt ordförråd. Det går även att söka efter andras ordlistor och jag har faktiskt hittat några stycken på jiddisch, en del bra och en del dåliga. Man bör vara uppmärksam på att det kan finnas (och finns) felaktigheter emellanåt, eftersom vem som helst kan lägga upp ordlistor, men om man lägger upp sina egna behöver man ju inte oroa sig för det ;)

Mycket nöje!Postat av: Ida Olniansky

Sagt om jiddisch på minoritet.se

Minoritet.se är en webbplats för nationella minoritetsgrupper i Sverige. Här kan man läsa om politiken kring nationella minoritetsgrupper och de nationella minoritetsspråken. Dessutom har alla fem grupper har även en egen 'knapp' med specifik information. Läs till exempel om Eva Fried som är fascinerad av jiddisch.Postat av: Linda Gordon

Dagens ord!

Farbror/Morbror  -   [Feter]   -   פֿעטער


Ikh shrayb a briv tsu mayn feter – Jag skriver ett brev till min farbror


Seminarium i Stockholm

Måndag 22 februari anordnas ett seminarium om två nya lagar som kan vara relevanta i jiddischsammanhang: språklagen och lagen om nationella minoriteter. Arrangemanget äger rum i Stockholm och tyvärr kan varken Ida eller jag åka dit... Lite mer information och länkar till lagarna hittar du på Språkrådets kalendarium och så här ser inbjudan ut:

Om du har möjlighet och lust att vara med på detta arrangemang så glöm inte att anmäla dig på anmalan@sprakrades.se senast 15 februari 2010 och skriv gärna till oss efteråt och berätta!

 

 

 

Postat av: Linda Gordon


Reportage från Klezmerfestivalen


Det är inte varje dag man har möjligheten -  och nöjet - att besöka en Klezmerfestival, och således var det givet att skutan styrdes mot Mejeriet i Lund söndagen den 31/1 där just en sådan annordnades. Tre band - Zimmes, Trädgårdsorkestern och Mazel - spelade under denna helkväll och samtliga lämnade enkom positiva avtryck hos undertecknad.

Inledde kvällen gjorde Göteborgskvartetten Zimmes som - förutom att de var det enda bandet med slagverk denna afton - utmärkte sig med en fantastiskt mångfacetterad klezmer. Registret utgjordes av allt från smäktande folkballader till svängig rock n' roll och genomsyrades av en stor portion spelglädje. En perfekt öppning med andra ord, som dessutom avslutades på bästa sätt med publikfriaren "Hava Nagila".

Andra bandet upp på Mejeriets scen, Trädgårdsorkestern, låg rent musikaliskt närmre klassisk klezmer än Zimmes. Trots oklanderlig instrumenthantering och väldigt stämningsfulla arrangemang, vill jag hävda att bandets styrka stavas charm. Kvartetten bjöd nämligen på en stor dos av denna vara och lyckades på så sätt fånga hela den tillresta publiken.

Under andra hälften av Trädgårdsorkesterns spelning höjdes stämningen ytterligare då bandet blev ackompanjerat av Lunds judiska kör. Tillsammans levererade de bland annat en mycket trevlig version av jiddischfavoriten, "A Mol Iz Geven A Maize".

Avslutningsakten, Mazel, varvade på ett förtjänstfullt sätt instrumentala kreationer med låtar med sång. Den danska kvintetten visade upp en fantastisk individuell skicklighet och bjöd på klezmer av högsta klass. Trots ett väldigt långt set blev det aldrig tråkigt på något sätt, då bandet med god variationsrikedom fyllde ut speltiden på allra bästa manér. Därmed blir det också svårt att beskriva Klezmerfestivalen på mejeriet som något annat än ett väldigt lyckat företag. Nu återstår bara att hålla tummarna för att det snart arrangeras något liknande igen.

 

 

 

Postat av: Ida Olniansky (Foto) och Gästskribent Niklas Olausson (Text)


Ordspråket

On fayer iz ken roykh nito.

Ingen rök utan eld.

Veckans dagar på jiddisch!

I den judiska almanackan är veckans första dag söndag och den sista är sabbaten.

 

Zuntik

Montik

Dinstik

Mitvokh

Donershtik

Fraytik

Shabes

 

Bulbes (potatis) är en känd visa där alla veckans dagar ingår. Du kan lyssna på den här:

 

 

 

 

 

Postat av: Ida Olniansky och Linda Gordon

 


RSS 2.0