Reportage från Klezmerfestivalen


Det är inte varje dag man har möjligheten -  och nöjet - att besöka en Klezmerfestival, och således var det givet att skutan styrdes mot Mejeriet i Lund söndagen den 31/1 där just en sådan annordnades. Tre band - Zimmes, Trädgårdsorkestern och Mazel - spelade under denna helkväll och samtliga lämnade enkom positiva avtryck hos undertecknad.

Inledde kvällen gjorde Göteborgskvartetten Zimmes som - förutom att de var det enda bandet med slagverk denna afton - utmärkte sig med en fantastiskt mångfacetterad klezmer. Registret utgjordes av allt från smäktande folkballader till svängig rock n' roll och genomsyrades av en stor portion spelglädje. En perfekt öppning med andra ord, som dessutom avslutades på bästa sätt med publikfriaren "Hava Nagila".

Andra bandet upp på Mejeriets scen, Trädgårdsorkestern, låg rent musikaliskt närmre klassisk klezmer än Zimmes. Trots oklanderlig instrumenthantering och väldigt stämningsfulla arrangemang, vill jag hävda att bandets styrka stavas charm. Kvartetten bjöd nämligen på en stor dos av denna vara och lyckades på så sätt fånga hela den tillresta publiken.

Under andra hälften av Trädgårdsorkesterns spelning höjdes stämningen ytterligare då bandet blev ackompanjerat av Lunds judiska kör. Tillsammans levererade de bland annat en mycket trevlig version av jiddischfavoriten, "A Mol Iz Geven A Maize".

Avslutningsakten, Mazel, varvade på ett förtjänstfullt sätt instrumentala kreationer med låtar med sång. Den danska kvintetten visade upp en fantastisk individuell skicklighet och bjöd på klezmer av högsta klass. Trots ett väldigt långt set blev det aldrig tråkigt på något sätt, då bandet med god variationsrikedom fyllde ut speltiden på allra bästa manér. Därmed blir det också svårt att beskriva Klezmerfestivalen på mejeriet som något annat än ett väldigt lyckat företag. Nu återstår bara att hålla tummarna för att det snart arrangeras något liknande igen.

 

 

 

Postat av: Ida Olniansky (Foto) och Gästskribent Niklas Olausson (Text)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0