Exkursion till Stadsbiblioteket i Lund!

Vi båda begav oss till Lunds Stadsbibliotek för att ta reda på vilket jiddischutbud som fanns.

Vid första anblicken såg det ut så här.

Bilden ovan är från avdelningen för språkvetenskap. De två böckerna som finns är en jiddisch-svensk ordbok och en bok från mitten av 1900-talet som behandlar språkets historia, skriven på tyska.

Efter lite mer letande hittade vi några böcker till. Den ena med judiska ordspråk, på transkriberad jiddisch och svenska, och den andra, Lachn fun tsores - Skratta åt eländet, med humoristiska berättelser, även den transkriberad med svensk översättning. De övriga tre böckerna på bilden nedan har visserligen anknytning till jiddischkulturen men är inte skrivna på jiddisch.

Dessa lånade vi med oss hem!

 

Vi gick även till barnavdelningen, där det tyvärr inte fanns något alls på jiddisch. Vi blev dock väldigt vänligt bemötta av bibliotekarien som erbjöd fjärrlån och var öppen för förslag till inköp av jiddischbarnböcker.

 

Det var alltså lite skralt med jiddisch på bokhyllorna, men det vi däremot hittade lite mer av var cd-skivor med klezmermusik och sång på jiddisch samt några noter med jiddischsånger.

 

Efter vårt besök kan vi konstatera att det inte finns så mycket jiddischlitteratur på stadsbiblioteket i Lund. Visserligen finns exempelvis Singer i översättning till svenska men vi hittade faktiskt ingenting på originalspråk med hebreiska bokstäver...

 

Vi hoppas på ett framtida större utbud, och vi ämnar lämna några förslag till inköp, både när det gäller barn- och vuxenlitteratur.

 

Nu vet vi hur det ser ut i Lund, hur ser det ut på era stadsbibliotek runtom i Sverige?

 

 

 

Postat av: Ida Olniansky och Linda Gordon

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0