Mer jiddischsång på Lunds universitet:


Dovid Katz besök i Lund

 

En vecka av föreläsningar med Dovid Katz har nu gått. Dovid Katz är jiddischspecialist och grundare av "Vilnius Yiddish Institute". Hit till Lund kom han för att föreläsa om jiddisch ur olika synvinklar och vi fick ta del av hela fem föreläsningar förra veckan.

 

Katz lyfte bland annat fram vikten av att uppmärksamma "bortglömda" jiddischförfattare i relation till de mer kända författarna, såsom I.B. Singer, Sholem Aleichem etc. Vi fick också ta del av hans fältarbete i vilket han söker upp och intervjuar gamla jiddischtalare som fortfarande lever i Österuropa, ett mycket intressant projekt som visade på ett stort spektra av olika sorters människor, när det gäller såväl religion som politik.

 

Han talade också om de religiösas roll för jiddischen idag och om det jiddischmaterial som produceras i den kontexten, men även om de motsättningar som jiddsichen möts av i vårt samhälle.

 

Det har varit en fantastiskt vecka och får du någonsing möjlighet att lyssna till Dovid Katz i framtiden så ta chansen. Vi är fortfarande upprymda efter veckan som gått och fulla av inspiration att starta nya jiddischprojekt!

 

 

 

Postat av: Ida Olniansky & Linda Gordon


RSS 2.0