Dovid Katz besök i Lund

 

En vecka av föreläsningar med Dovid Katz har nu gått. Dovid Katz är jiddischspecialist och grundare av "Vilnius Yiddish Institute". Hit till Lund kom han för att föreläsa om jiddisch ur olika synvinklar och vi fick ta del av hela fem föreläsningar förra veckan.

 

Katz lyfte bland annat fram vikten av att uppmärksamma "bortglömda" jiddischförfattare i relation till de mer kända författarna, såsom I.B. Singer, Sholem Aleichem etc. Vi fick också ta del av hans fältarbete i vilket han söker upp och intervjuar gamla jiddischtalare som fortfarande lever i Österuropa, ett mycket intressant projekt som visade på ett stort spektra av olika sorters människor, när det gäller såväl religion som politik.

 

Han talade också om de religiösas roll för jiddischen idag och om det jiddischmaterial som produceras i den kontexten, men även om de motsättningar som jiddsichen möts av i vårt samhälle.

 

Det har varit en fantastiskt vecka och får du någonsing möjlighet att lyssna till Dovid Katz i framtiden så ta chansen. Vi är fortfarande upprymda efter veckan som gått och fulla av inspiration att starta nya jiddischprojekt!

 

 

 

Postat av: Ida Olniansky & Linda Gordon


Kommentarer
Postat av: Joel

Hej!Såg just UR-programmet, undrar om ni har någon uppfattning om hur många i Sverige det är som talar Jiddisch som modersmål?

2010-06-08 @ 01:33:44
Postat av: Linda Gordon

Det beror på vad man menar med modersmål... Så här skriver Skolverket på sin webbsida för olika modersmål: "Det exakta antalet jiddischtalare i Sverige idag är svårt att skatta. Det finns mellan 20 000 och 25 000 judar och av dessa kan ungefär 4000 antas ha en genuin och god språkfärdighet i jiddisch. Ett antal skulle säga att de förstår jiddisch men inte själva talar språket. Ytterligare några känner samhörighet med språket och använder enstaka ord eller uttryck för att bekräfta sin grupptillhörighet. Språket används oftast inom familjen, bland släkt och vänner och i samband med förenings- och kulturaktiviteter." http://modersmal.skolverket.se/jiddisch/index.php/om-jiddisch

2010-06-08 @ 13:39:01
Postat av: Joel

Tack Linda,Jo sett det där. Med modersmål menar jag väl ungefär som att det är det språk man är uppväxt med - det språk som man när man är liten pratar på med minst en av föräldrarna. Ungefär så.

2010-06-08 @ 13:46:14
Postat av: Linda Gordon

Jag har inte sett några siffror på hur många barn som talar jiddisch med minst en förälder idag i Sverige. Jag är rädd att det är få... Om någon har bättre besked om det statistiska läget eller kanske har egna erfarenheter hör gärna av er och berätta!

2010-06-08 @ 14:15:04

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0