Esther Kreitman - Di Naye Velt

Just nu läser vi "Di Naye Velt" av Esther Kreitman, en novell skriven ur ett barns perspektiv. I början av novellen har barnet inte fötts utan ligger ännu i mammans mage och hör vad som försiggår utanför. Under berättelsens gång får vi ta del av födelsen och barnets första dagar i den nya världen.

Esther Kreitman (1891-1954) är storasyster till bröderna Singer och skrev mycket på jiddisch. Hon föddes i Bilgoraj, Polen och efter 1926 växlade hon mellan Warzsawa och London. Hon bosatte sig slutligen i England där hon försörjde sig som författare och översättare, bland annat översatte hon Dickens till jiddisch. Många av hennes noveller publicerades i jiddischtidningar världen över innan de publicerades i bokform.

Di Naye Velt går att läsa i boken "Mit Groys Fargenign", en novellsamling på jiddisch. Den finns att låna på Judiska biblioteket i Stockholm eller att köpa till exempel här.Postat av: Ida Olniansky & Linda Gordon

Kommentarer
Postat av: Eva-Maria

Och för dem som vill läsa henne, men kanske (ännu) inte på jiddisch, har hennes roman Briliantn just kommit på engelska: http://www.davidpaulbooks.com/10.shtml. Det Kngelige Biblioteks exemplar ligger just nu på mitt nattduksbord, men jag lovar att läsa så fort jag kan, sedan kan ni fjärrlåna hej vilt!

A gute vokh! /Eva-Maria

2010-03-13 @ 17:24:41
Postat av: Linda Gordon

Tack för tipset!

2010-03-14 @ 07:24:52

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0